Op zondag 27 mei vindt de herdenking plaats van de Lancaster-crash tijdens de Tweede Wereldoorlog in Schobbroek, Voortkapel. Tijdens de nacht van 21 op 22 mei in 1944 stortte dit vliegtuig neer nadat het door de Duitsers werd neergeschoten.

In 1998 werd een monument in Schobbroek opgericht en ingehuldigd om zo eer te betuigen aan de 7 omgekomen bemanningsleden van de Lancaster MKI DV 309 van het R.A.F. 550 Squadron.

Herdenking op 27 mei

Deze herdenking start om 10.30 uur met een gebedsviering in de kerk van Voortkapel ter nagedachtenis van de omgekomen bemanningsleden van de Lancaster. Tijdens
deze gebedsviering verzorgen Ildiko Van Dyck (solozang) en het St.Ceciliakoor de zang.

Aansluitend is er een optocht naar het monument in Schobbroek met legervoertuigen en huifkarren. Om 12 uur vindt er een herdenkingsplechtigheid plaats met toespraken, een voordracht door schoolkinderen, het neerleggen van bloemen, de Last Post en volksliederen, gebracht door de Koninklijke Fanfare De Strijders uit Oosterwijk.

Geschiedenis

Tijdens de nacht van 21 op 22 mei werd het gehucht Schobbroek (in Westerlo) opgeschrikt door een grote ontploffing. Die bewuste avond van 21 mei 1944 had Bomber Command beslist een raid vanuit de lucht uit te voeren op de Duitse industriestad Duisburg.

Op de terugvlucht kregen heel wat bommenwerpers te kampen met navigatieproblemen en raakten ze verzeild boven Vlaanderen. Omstreeks 1.50 uur na middernacht sloeg het noodlot toe voor de bemanning van de Lancaster DV 309 BQ-S, ook een bommenwerper. Het vliegtuig werd boven onze regio onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten.

Brandend stortte de Lancaster neer in Schobbroek. Enkele seconden later explodeerde het vliegtuig. Tot overmaat van ramp had het vliegtuig zijn bommenlading nog aan boord. Vermoedelijk was het door een mechanisch defect onmogelijk geweest
om de bommenlast te droppen. De impact van de explosie was immens en Schobbroek werd zo goed als van de kaart geveegd.

Meerdere huizen brandden af en door de druk van de explosie werd tot ver in de omtrek schade genoteerd. Gelukkig waren er geen burgerlijke slachtoffers te betreuren. (pp)